Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Σύντομη περιγραφή του Κόμματος

To Πειρατικό Κόμμα Ελλάδας είναι το Ελληνικό σκέλος του Σουηδικού Πειρατικού Κόμματος (Piratpartiet) που στις φετινές Ευρωεκλογές κέρδισε 1-2 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πριν τρία χρόνια ιδρύθηκε το PiratPartiet στη Σουηδία με τρεις βασικούς στόχους:

1. Μεταρρύθμιση του νόμου των πνευματικών δικαιωμάτων. Να υπάρχει 5ετή προστασία των καλλιτεχνικών δημιουργιών από εμπορική χρήση. Μη-εμπορική αντιγραφή θα είναι ελεύθερη από την πρώτη μέρα δημιουργίας.

2. Κατάργηση του συστήματος εμπορικής πατέντας. Φάρμακα παραμένουν πανάκριβα και άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά στην Αφρική, επειδή δεν μπορούν να αναπαράξουν ένα σωτήριο φάρμακο.

3. Προστασία της ιδιωτικότητας. Μετά την 11/9 έχει εξαπολυθεί ένα κυνήγι μαγισσών όπου, 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους, έχουμε συνεχόμενα εφιαλτικά παραδείγματα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων. Αν οι τρομοκράτες επιτίθενται στην δημοκρατική μας κοινωνία, οι κυβερνήσεις την καταργούν στην πράξη.


Στην αρχή το PiratPartiet ήταν ένα περιθωριακό σχήμα στη Σουηδία. Με βάση το PirateBay (χώρος ανταλλαγής torrent) και της ΜΚΟ για τα πνευματικά δικαιώματα PiratByran, δημιούργησαν ένα πολιτικό χώρο διαμαρτυρίας 3-4 χιλιάδων μελών, που στις εκλογές του 2006 στη Σουηδία πήρε 0,63% και 35.000 ψήφων.

Μετά τις πρώτες διώξεις στο PirateBay, τα μέλη άρχισαν να αυξάνονται. Από τα 9000 του 2007 έφτασαν τα 15000 με την έναρξη της δίκης τον περασμένο μήνα. Μετά την καταδίκη της περασμένης Παρασκευής, το PiratPartiet έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη του αφού 3000 άτομα εγγράφονται καθημερινά στις τάξεις του.

Αυτή τη στιγμή έχει 40000 μέλη και βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Σουηδίας. Η νεολαία του αριθμεί 16000 άτομα και είναι η πολυπληθέστερη νεολαία κόμματος στη χώρα του.

Η επιρροή του έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και εκτός Σουηδίας. Ήδη υπάρχουν επίσημα «Πειρατικά Κόμματα» σε Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία και Γερμανία όπου το τελευταίο πήρε 0,3 στις πρώτες τοπικές εκλογές του 2008 στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης. Σε πιο αυτόνομη σχέση με το Σουηδικό κόμμα, υπάρχουν και στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Αργεντινή και Φιλανδία, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συγκρότησης σε δεκάδες άλλες χώρες… από τη Σερβία και τη Ρουμανία ως τη Χιλή και το Περού.

5 σχόλια:

 1. Ρε παιδιά κάντε ένα google search για να βρείτε αν οι Σουηδοί πειρατές πήραν 1 ή 2 ψήφους.

  Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι είστε το ελληνικό παράρτημα και να μην γνωρίζετε τι ποσοστό πήρε το πατρικό σας κόμμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή αρχή παιδιά!

  Θα τα λέμε,
  PIRatePARrot


  http://pirpar.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παιδιά έχει γίνει επίσημο το κόμμα; Αν ναι πρέπει να φτιάξετε ένα site της προκοπής με φόρουμ (εννοείται).
  Έχει ανοίξει ένα thread στο http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=7&t=5760&p=56082#p56082 μπορείτε να δώσετε απαντήσεις στα θέματα που θα συζητηθούν; Είμαστε μια πολύ μεγάλη online κοινότητα που ασχολούμαστε με το ελεύθερο λογισμικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δίκτυο φίλων του "Πειρατικου Κόμματος" Ελλάδος - το οποίo προετοιμάζεται για την ίδρυσή του.Είμαστε η μόνη λύση στα προβλήματα στη χώρα μας! www.piratiko.org

  ΑπάντησηΔιαγραφή